Mosboken 1&2!

Jag har läst så mycket gott om denna bok på olika forum och alla verkar tycka att den är såååå bra. Skeptisk som jag är så tvivlade jag starkt men kände ändå att det kanske var värt att köpa och se. Några nya idéer bör man ju i alla fall få tänkte jag. Vi beställde alltså hem den, och jag vart glatt överraskad! Den var faktiskt bra! Första mosboken är en pekbok med olika råvaror i härliga färger - väldigt poppis hos vår pojk. Andra mosboken är en recept bok med tips och tankar. Märks att den är skriven av en mamma! Ett hett tips från mig!

Finns att köpa på Adlibris.se för 139:- och då får du båda böckerna.



Ångkokning?

Varför ångkoka maten?
Av vad jag läst och förstått så ska detta bevara mera näringsämnen och nyttigheter i maten. Vilket jag inte ser som helt omöjligt då mindre försvinner ner i vattnet.

Hur går jag då när jag ångkokar?

Har man ingen maskin som löser detta så gör man som oss:
Tar en kastrull med lock och en sil.
Fyll på med vatten på botten av kastrullen (det ska inte nå silen men inte hinna koka bort under kokningen).
Sätt silen på kastrullen och fyll den med det du ska ångkoka.

Svårare än så är det inte! Och så pass enkelt att vi kommer fortsätta att ångkoka lilla Cs mat!

Katrinplommonpuré & Aprikospuré

Katrinplommonpuré

*Blötlägg en påse katrinplommon, gärna över natten. Har du inte den tiden kan du koka med lite vatten några minuter.

*Mixa slätt med endel av vattnet dom legat i.

Detta blev för mig 6 burkar med 2port i varje. Tror att det blir ca 1,5 istärningslåda.


Aprikospuré


Gör på samma sätt som ovanstående!
Det blir ungefär lika mycket puré.

Barnmats kok

Mitt under allt kaos på bloggen kände jag att ett inlägg måste ändå skrivas :)

Igår och idag har jag gjort en helmassa barnmat till lilla C. Vi började i fredagskväll med att ångkoka morötter, potatis, palsternacka och sötpotatis. I vattnet lade jag i 2 lagerblad och 3 kryddpepparkorn (hur mycket smak det gav är en annan fråga, men fullt tillräckligt tror jag nog) och hoppades på att maten i alla fall skulle få lite smak. Jag ångkokade en sort i taget och mosade med gaffel allt eftersom det blev färdigt. Blev flera olika sorters mos:

Potatis & Palsternacka & morot
Palsternacka & morot
Sötpotatis & potatis
Sötpotatis & morot
Sötpotatis & morot & potatis

Just nu kör vi på saker med sötpotatis i, en helt ny smak för pojken! Men ner går det och gott verkar han tycka det är! (Ja, det är ju inte broccoli..)

Idag har jag gjort aprikospuré och katrinplommon puré, detta förberedde jag igårkväll genom att blötlägga torkade katrinplommon och aprikoser (var för sig). Så imorse när lille C fått sin frukost var det bara att mixa, med lite av vattnet. Nog den enklaste barnmat jag gjort!

Varför mosade jag med gaffel när jag har stavmixer?
Jo, med en son som inte bryr sig i om det är helt slätt eller om det finns små små bitar så känns det onödigt att vänja han vid den släta nu för att snart vänja bort det.

/Simone

Ang. kryddad mat

Självklart ska man inte överkrydda en bebis mat, och absolut inte använda salt, däremot örter kan man använda lite hur man vill. MEN att smaksätta maten (krydda känns som fel ord) genom att ha hela kryddor i en tesil under kokningen och sedan plocka bort dessa har jag svårt att tro att det kan skada. Självklart kan jag ha fel, men om detta kan skada då får ni gärna berätta hur. Kryddan är trotsallt inte i maten, den kokar med men plockas bort, dvs vi får smaken men inte kryddan, helt fel ute kan jag inte vara, eller?

Tar gärna emot fler kommentarer om detta :)

Broccoli - Nejtack!

Broccoli var ingen hit hos vår parvel, det kom ut lika fort som det kom in - om inte fortare ;) Så det har vi lagt på hyllan ett tag nu. Ska dock testa senare igen :) Havregrynsgröt med päron och äppelpuré däremot det är mumma det! Ungen säger "mmmm" och gapar om en fågelunge ;) Fick han så skulle han nog leva på det.

Nästa gång jag gör grönsaks/rotfrukts puré ska jag testa koka medlite kryddor i en tesil, typ hel svartpeppar, lagerblad osv. Hoppas på att det går ner :)

Päron och äppelpuré

1 äpple (jag tog granny smith)
1 päron (jag tog conferense)

Koka tills mjuka och mixa sedan. Här behöver man inte tillsätta extra vatten då purén blir så pass lös ändå.
För att få lite mer smak och annan smak kan man krydda försiktigt med kanel (utgår ifrån att alla vet att man inte ska äta förmycket kanel, och därmed kryddar bebisens mat därefter), jag kryddade vattnet innan kokningen så smaken följde med men inte allt förmycket kanel. Nästa gång ska jag ta en bit kanelstång och koka med.

Detta räcker ganska precis till en istärningslåda. Jag brukar göra gröt på 1msk havregryn och 3msk vatten för att sedan blanda i 2st av dessa istärningar.

Puré recept

Potatismos - Det absolut första charlie åt.

Kokade en bit potatis så det räckte till en port. Mosade den sedan med gaffel och blandade i modersmjölkersättning.


Palsternacka och morotspuré

1 palsternacka
1 morot i samma storlek

Skala och dela i mindre bitar och koka. Mixa sedan med endel av kokvattnet till den konsistens ditt barn föredrar. Det blir olika mängd beroende på storlek.

För mig blev det lagom för 6 smakisar på ca 2 tsk. Sparade två portioner i kylen (användes samma dag och dagen efter) och frös in resten i 2olika behållare (tar ut samma dag han äter första och tar det andra dagen efter).


Broccolipuré

ca 5st broccolibuketter

Koka tills dom är mjuka och mixa sedan med lite av kokvattnet till önskad konsitens.
Räcker till ca 6 smakisportioner på ca 2tsk/st.

BLW

BLW = baby-led weaning
En sida som är lättläst om BLW: http://se.babycenter.com/baby/startingsolids/babyledweaning/

Jag fick frågan om vad jag tycker om BLW, och helt ärligt vet jag inte mycket om det, jag har läst mig till huvuddragen nu idag, och innan bara läst 1 artikel om det. Min spontana reaktion är att det är det ultimata sättet att börja på om man börjar vid 6mån! Barnet får plocka och smaka själv i sin takt, visst låter det bra? Och av vad jag läst så är det precis lika bra som det låter, suttit bra mycket idag och läst trådar, sidor och allt jag kommit över på nätet men inte hittat något negativt. Men kan omöjligt tro att det inte finns några baksidor, men mycket känns det inte som om det finns, för då bör jag i alla fall ha hittat någon.

Enligt BLW är barnet redo för mat när den själv kan plocka upp maten och stoppa den i munnen, ex broccolibuketter. Det behövs inget pincett grepp, utan bara barnet kan gräppa och träffa munnen. Ibörjan blir det mycket spill och kladd, men samtidigt kan barnet äta samtidigt som resten av familjen då ingen behöver mata. Helt kort styr barnet avvänjningen från flytande till fast.

Förr var rekomendationerna att ge smakisar redan vid 3mån, nu är rekomendationerna 6mån. Enligt sidorna jag läst på är då fortfarande maten till för utvecklingen bebisarna har vid 3mån. Vid 6mån kan dom allt som oftast sitta själv och pilla på, puréer behövs alltså inte. En 3månaders kan allt som oftast inte detta. Och jag kan inte annat än att hålla med där! För trotsallt är det viktigt att barnen tycker mat är kul för att dom ska få intresse för det och vilja äta.

Är det något vi kommer att köra på hädanefter?

Fullt ut kommer vi inte köra på detta, sonen total älskar att äta sina puréer. MEN det att börja när barnet är redo kör vi på, han visade intresse redan vid 2mån och tog saker till munnen, lyckades få tag i en vattenmelonbit som han sög på (och blev riktigt arg när jag tog bort), samt fått pilla på med gurka och vattenmelon själv - väldigt populärt. När vi fikar osv får han numer majskrokar, som också är väldans populärt, troligen mest för att han får pilla själv, för smakar gör dom ju knappt. Men visst tror jag han kommer att få pilla på med mat själv mycket mera efter att jag läst detta! För som jag förstått det är det sällan dom sätter i halsen, bara dom får riktigt små eller stora bitar (dvs inte mitt i mellan).

Detta är alltså min uppfattning av det jag läst om BLW och mina tankar.

Men om ni ska testa detta tänk då på att ha uppsikt över barnet (ifall den faktiskt sätter något i halsen!) och barnet bör vara runt 6mån och kunna göra själv, du ska inte sätta in grönsaker och mat i barnets mun!

/Simone

Grötsmakis

Igår eftermiddag fick Charlie smaka lite havregrynsgröt, något paltbröd har vi ännu inte tillsatt då han fortfarande äter huvuddelen ersättning, vi ser det alltså inte nödvändigt riktigt ännu. Men framöver så ska vi tillsätta detta med.

Gröten ensam i sig tyckte Charlie var lite sådär, om än bra mycket godare än broccoli! Men jag tog och blandade i katrinplommonpuré (nestle, vi ska snart börja göra egen där med har jag tänkt), och oj så gott det blev då! Han fick samma smakis imorse, och mumsade glatt i sig! Så gröt ska vi fortsätta med! Tanken är att han ska få gröt på kvällen innan läggdax, vilket vi ska starta med om några dagar när vi kör på nästa smakis på morgonen.

/Simone

Havregrynsgröt

1msk mixade havregryn
3msk vatten


Blanda vatten och havregryn i en skål och micra ca 45 sek, rör sedan om och micra en stund till så du känenr att den fått bra konsitens.
Servera ensam eller med fruktpuréer, vi blandar med katrinplommonpuré.

För att få gröten järnrikare kan du smula ner paltbröd när du mixar havregrynen, då blir mixblandningen såhära:

1dl havregryn
4tsk smulat paltbröd.

Och du kokar sedan som vanlig gröt.

Du kan också servera en c-vitamnik rik puré till, ex aprikospuré, detta hjälper kroppen att ta upp järnet.

TIPS! Gör mixade havregryn så du klarar dig en veka eller så, heltplötsligt är det lika enkelt som köpt gröt!

Vad ska man inte ge?

En liten lista på saker du inte ska ge små barn och varför.

Salt
- Barns njurar är inte fullt utvecklade innan 1år och därav bör man undvika salt. Men helt logiskt så mår ingen bra av för mycket salt, så konstigt är det egentligen inte.

Spenat, rödbetor, nässlor, mangold, bladselleri
- i dessa finns mycket nitrit som omvandlas till nitrat i kroppen och kan hämma syreupptagningen. Från 1år är det OK.

Honung - Det kan finnas sporer i honungen som dom små inte klarar av.

Nötter & jordnötter - Kan sättas i halsen, men är även mycket allergiframkallande.

Socker
- Tomma kalorier, dvs inga vitaminer elelr mineraler. Vi behöver inte lära oss tycka om sött, det gör vi naturligt.


Rekomendationer

Kom ihåg att rekomendationerna är att barnen ska helammas upp till 6mån och att modersmjölk eller modersmjölkersättning är fullgod föda fram tills 6mån. Man kan dock enligt rekomendationer börja ge smakisar vid 4mån. Och sedan bör detta ske i samrådan med BVC.

Vi har dock gått imot detta helt och hållet, vi började ge han mat vid 3mån och har inte pratat med BVC om det, även om vi ska göra det på nästa besök. Och allt har gått jätte bra för oss! MEN är ni inte hundra på det ni gör och känner er säkra så prata med BVC!

Första smakisarna

Charlie fick potatis blandat med ersättning till en rinnig konsistens som första smakis, minen han gjorde var bara så rolig! Han fattade verkligen inte vad han fått i sin mun! Men vi matade han med resten av det vi lagt på tallriken, och han sölade inte ut allt för mycket i alla fall. Vi fortsatte med potatisen i 4 dagar och han fattade redan 2-3 dagen hur han skulle göra för att svälja maten.

5e dagen fick han potatis och palsternacks puré blandat med vegetabilisk olja (Naturnes från 4mån), då vi var på resande fot fick det bli burkmat, och dom gånger man faktisktkommer använda burkmat, kan jag rekomendera Naturnes! Dom förpackningar jag kollat på har bara samma ingridienser som jag skulle använt till samma sak hemma! Charlie gjorde även en rolig min när han fick smaka detta första gången, men andra skeden gick så fint ner i magen, och nästan ingen mat sölas bort! Han får nu 1-2 teskedar/smakis och en smakis per dag. Även detta körde vi i 4 dagar.

När vi sedan kom hem fick han testa morot och palsternackspuré (nu hemmagjort såklart) och efter den där roliga minen (såklart!) så gick det ner precis som allt annat! Detta körde vi med i 6 dagar, samtidigt som han fick lite katrinplommonpuré då han blev lite trög i magen. Vilket dom tydligen kan bli av morötter.

När morot och palsternackspurén var slut tänkte jag att han skulle få testa broccoli, vilken han verkligen inte gillade! Det kom ut lika fort som det gick in, så han fick bara lite katrinplommonspuré första dagen, och nu idag (andra dagen) tänkte jag att vi testar igen (jag hade lite kvar i kylen så kändes dumt att slänga) men icke! Broccoli skulle inte lillungen ha inte, han fick alltså bara lite katrinplommonspuré igen, och senare på dagen fick han även lite hemmagjord havregrynsgröt vilket inte heller var poppis, så åter igen lite katrinplommonspuré, nu ihopblandad med gröten och då var det mumma kan jag lova! Så nu kör vi på gröt och katrinplommon några dagar framöver.

Kanske ska tillägga att han fått suga på gurka och vattenmelon ibland sedan han var ca 2mån, vilket gått bra! Dock ska man självklart ha stenkoll så att bebisen inte får i sig bitar och kan sätta i halsen!

/Simone

Bakgrunds beskrivning

Jag har alltid varit intresserad av matlagning, dock har inte råvarorna varit av största intresse, bara maten smakar bra. när jag sedan av min svärmor lånade boken "den hemlige kocken" förändrades mitt intresse radikalt, nu var inte matlagningen i fokus längre, utan råvarorna! Jag insåg hur sjukt mycket skit vi stoppar i oss genom ingridienser som har namn vi knappt kan uttala, och alla dessa E-nummer. Vi började då härhemma en stor förändring i våra matvanor, och denna pågår fortfarande, verkligen inget som man gör över en natt! Vi är inte extrema, vi äter med på McDonalds i bland och annan ute mat, men här hemma lagar vi allt som oftast all mat själv.

När jag sedan blev gravid med sonen var det en självklarhet från start att laga barnmaten själv. Det är ju så enkelt! Jag läste endel under graviditeten om vad man ska tänka på osv och tyckte jag hade SÅ bra koll på allt. När sonen vid 3mån fick sin första smakis började jag inse att jag vet att man ska börja med potatis, palsternacka och morötter mer eller mindre. Sedan tog kunskapen slut! Jag hade ju faktiskt inte läst längre än så! Jag bröjar kolla runt med vänner hur dom gjort för att få en uppfattning. Vi började trotsallt så pass tidigt att BVC inte sagt mer än att man börjar med potatis och palsternacka.

Jag läser fortfarande för fulla muggar och lär mig något nytt varje dag!

/Simone


RSS 2.0