Frågestund!

Fick precisen fråga som jag tänkte svara på!

Fråga:
Hur pass mycket kan man fylla burkarna utan att de spricker i frysen?

Svar:
Jag brukar fylla dom ca 3/4 med mat, och än har ingen sprukit :) Men mera skulle jag inte våga fylla dom.

Och när jag nu svarat på denna fråga tänkte jag utlysa en frågestund! Jag kanske inte kan svara på allt, men jag ska göra mitt bästa! Ni kan fråga allt mellan himmel och jord som ni undrar över! Så samlar jag ihop frågorna och svarar på dom i början på veckan!

/Simone
----

Det gick ju sådär, men man får nog skylla sig själv när man är oaktiv och statistiken går ner ;) Vi gör ett nytt försök en annan gång!

Men fick iaf en kommentar (finns i detta inlägg men skriver här ändå) av Erica - Mamma till Z & A som brukar fylla sina barnmatsbrukar fulla och dom har aldrig sprukit för henne!

/Simone

Fisk med dillsåsca 2st 6 mån burkar

Ingridienser:
2 potatisar
½-1 liten fisk filé
1-2 msk grädde
dill efter smak
1 klick smör

Hur gör jag?

1. Skala och tärna potatisen och koka eller ång koka den.

2. Dela fisken i mindre bitar och koka.

3. Blanda fisk, potatis, grädde, dill och mixa/mosa!

Äppelpepplig rotfruktsgryta

Detta recept kommer ifrån Andra mosboken som går att köpa här!Detta recept blir ca 2st 6mån burkar.

Ingridienser:
1 liten palsternacka
1 liten morot
1 potatis
½ äpple
(½ liten fisk filé eller 50g köttfärs)
1 klick smör

Hur gör jag?
1. Skala och tärna rotfrukterna och äpplet. Lägg i kastrull med lite vatten och koka (jag ångkokade denna gång och tog då en sil som jag satte mellan kastrullen och locket och la sakerna i). Använder du köttfärs lägger du den med rotfrukterna (dock blir det nog enklast att koka vanlgit då.)

2. Dela fisken i mindre bitar och koka i en annan kastrull. (Mest för att jag inbillar mig att det endast smakar fisk om man kokar tillsammans).

3. Blanda och mixa/mosa!

Äpple & Banan puré

Gissar på att det blir ca 2 iskubsbrickor. (Jag använde små burkar denna gång)

Ingridienser:
3 svenska äpplen
2 bananer

Hur gör jag?
1. Skala och tärna äpplena, koka dom sedan med lite vatten tills dom är mjuka.
2. Låt äpplena svalna .
3. Bryt i bananerna och mixa.

Några praktiska tips!

Ett stort tips när du gör puré och använder stavmixer är att ta en tillbringare. Detta för att kanterna är höga och det är mindre risk att du skvätter ner hela köket.

Ska du göra puré av ex majs, gröna ärtor eller annat med skal, är ett tips att mixa och sedan passera genom en sill 1-2ggr och om du vill kan du mixa igen, beroende på konsistens. Mycket jobb för puré, man kan vara värt det!

Ont om burkar att frysa in barnmaten i? Spara köpta barnamtsburkar! NaturNes har jätte bra plastburkar, men även vanliga glasburkar går bra, sålänge dom inte blir fulla! (Då går dom sönder eftersom att maten expanderar när den fryses.)

Vill du spara tid när du värmer maten? Ta ut en burk ur frysen dagen innan och ställ den i kylen. Då tar det bara några sekunder att värma maten!

Ska du iväg och vill ta med egen branmat? Och är osäker på om den håller är ett tips att ta den direkt ur frysen, då håller den kylan ett bra tag!

Kyckling smakis recept

ca ½ istärningsbricka

Ingridienser:
1 kycklingfilé
några pepparkorn
2 lagerblad
½dl rapsolja (mycket enklare med rapsolja här än smör)

Hur gör jag?
1. Dela kycklingen i mindre bitar, så dom kokar fortare.
2. Koka upp vattnet med kryddorna, och lägg sedan i kycklingen.
3. koka kycklingen tills du är tvärsäker på att den är genomkokt. (Jag är nojjig och delade dessutom varje bit)
4. Plocka ut kryddorna och mixa kycklingen med rapsoljan.

Jag använde kycklingen tillsammand med dessa två recept: Pasta och grönsaksgryta och Curry och rotsaksgryta med ris

Kyckling

Igår fick Charlie testa kyckling för första gången, rätt oplanerat. Vi var på babysång i stan och hade glömt hans mat hemma. Vilket ledde till att vi fick gå på ICA och handla en burk, och då han inte äter sametslent (dvs 4mån burkarna) försökte vi hitta en 6mån utan kött (Vet att semper har en) - men inte hade dom någon inte. Så då tittade vi på dom med kött, och där kändes kyckling bäst då det är rätt lättsmält och det bara var 10% i burken. Jag förväntade mig diarré på herrn (man utgår såklart från det värsta). Men ingen diarré och inget magont! Hans mage är med andra ord redo för detta! Riktgit kul!

Smakisar med kött

Jag frågade även dietisten på BVC hur det är med kött, när vågar man testa som absolut tidigast? (Detta mest för att ha en uppfattning om vad som är "för tidigt"). Man läser runt bland andra som startat tidigt med smakisar och de flesta säger 5månader som absolut tidigast. Så jag utgick från det men ville ändå ha lite mera kött på benen, och då är ju en dietist bra! Och den andra frågan jag ställde var om vad som händer om man börjar förtidigt med kött, alltså innan tarmarna är mogna för detta. Är det skadligt för barnet?

Vad fick jag då för svar? Jo, när man gått igenom alla grönsakspuréer och allt känns bra kan man börja blanda i kött. Hon sa ingen ålder eller så. Och vad hädner då om man börjar ge kött förtidigt, dvs innan tarmarna är tillräckligt utvecklade? Jo, diaré. Det går helt enkelt rakt igenom kroppen! Direkt skadligt - Nej. Skadligt om man ändå fortsätter - Ja! Diaré torkar trotsallt ut barnet. Men tarmarna tar inte skada. Det är de svar jag har fått, och på det saättet jag uppfattat dessa.

Har ni fått andra svar får ni gärna dela med er av dessa! Och hörni, kom ihåg att använda huvudet själva, det är kanske inte direkt lämpligt att testa ge kött till en 3mån ;)

Ang. kryddad mat 2

Det var tidigare en diskussion  http://simonesbarnmat.blogg.se/2010/august/ang-kryddad-mat.html och självklart vill jag inte ge tips som kan skada våra små bebisar. Rätt självklart. Med andra ord kände jag mig lite smått tvungen att kolal upp detta lite. Och var jag än läser kan jag inte hitta att det är farligt. DÄREMOT ska man enligt papper från min dietist (som brukar föreläsa på mitt BVC) inte krydda förmycket av den enkla anledningen att barnens smaklökar är mycket känsligare än vuxnas, i och med det blir alla smaker förstorade.

MEN jag är som sagt alltid öppen för andra åsikter, och har du källor på att detta är farligt för barnen så får du väldigt gärna komma med dessa!

Curry och rotsaksgryta med risBlir ca 3dl

Ingridienser:

3msk okot ris
1 morot, i mindre bitar
1 palsternacka (samma storlek som moroten), i mindre bitar
1 bit kålrot (ca2x3cm), i mindre bitar
1cm purjolök, mycket fint hackad
25g smör

Hur gör jag?
1. Koka riset med lite mer vatten än paketet säger, får gärna bli överkokt. Koka även rotfrukterna i lite vatten tillsammans med lite curry.
2. När rotfrukterna är mjuka tillsätt purjolöken och låt den koka med en stund.
3. Blanda i riset och mosa/mixa.

 • En typisk kycklingrätt tycker jag, så tillsätt lite kyckligt så har du en komplett rätt.
 • Smöret gör rätten krämigare än olja, därav att jag använder detta.
 • Använd curry efter vad DITT barn gillar.

Pasta och grönsaksgrytaBlir ca 4-5dl

Ingridienser:

½-1dl okokt pasta (jag använde spagetti)
1 rätt stor morot, i mindre bitar
1cm purjolök, fint fint hackad
2/4dl gröna ärtor
ca 3 broccolibuketter, i mindre bitar
25g smör


Hur gör jag?
1. Koka moroten med lite vatten. Koka pastan i en annan kastrull tills den är överkokt. 
2. När moroten blivit mjuk lägger du i resten av ingridienserna och kokar upp tills dessa är mjuka. Vid detta laget ska det knappt finnas något vatten kvar i kastrullen. Lägg sedan i den kokta pastan.
3. Mixa/mosa med smöret till rätt konsistens.
 • Jag använde både frusna ärtor och broccolibuketter, vilket känns enklast och bäst.
 • Denna rätt kan med fördel mixas lätt, jag mixade så jag hade endel bitar kvar.
 • Vill du ha en slätare konsistens är ett tips att passera grytan genom en sil.
 • För lite mer smak koka med kryddor i en tesil som du enkelt plockar bort, jag använde 2 lagerblad och 5 svartpepparkorn.
 • Smöret gör grytan lite krämigare än om du använder olja.
Till äldre barn?
 • Kompletera med fisk, exempelvis lax. Men jag tror de flesta fiskar passar bra.
 • Självklart kan du skippa att mixa/mosa, men det ser inte speciellt gott ut så då skulle jag rekomendera att tillsätta lite mjölk/grädde för en krämigare konsistens.
 • Överkoka inte pastan så finns det lite tuggmotsånd.

Nu går minsan broccolin ner!

Som de som följt bloggen vet har min son totalvägrat broccoli, rynkat på näsan och spottat ut helt enkelt. Men hoppet finns ju alltid, och enligt papperen vi fått från BVC kan det ta upp mot 10-14 gånger innan bebisen accepterar en ny smak. Jag hade såklart gjort en heldel broccolipuré och frysit in så vi bestämde oss för att testa med jämna mellanrum och hoppas på det bästa. Med testa menar jag då att vi testar ge han en sked och en utblandad sked med broccolipuré, vill han inte ha så väntar vi ytterligare osv. Vi vill inte tvinga honom! Då förstör man matglädjen och får det svårare framöver tror jag. Men nu en dag när jag tog fram den sista broccolin ur frysen och skulle låta han smaka, ja då minsan gick det ner! Han gapade bara efter mer! Riktigt kul kände jag, broccoli är ju så nyttigt!

Alltså, tycker inte din bebis om ett livsmedel, fortsdätt testa med jämna mellanrum, en sked - aldrig tvinga! Med lite tålamod går det nog tillslut!

Föräldragrupp samtal med dietist!

Förra veckan var vi på BVC på föräldragrupp och hade lite föreläsning av en dietist och fick ställa en heldel frågor - MYCKET intressant! Dock lite synd att Charlie är näst äldst så var mest jag och en till mamma som ställde frågor, men samtidigt fick jag verkligen ställa alla frågor jag hade :) Alltså känner jag numer att jag har jäkligt bra koll fram tills han får äta vår mat (runt 1år, men han kommer nog få göra det tidigare då vi inte saltar maten här hemma).

Charlie är fortfarande glad i mat, och äter allt man ger han (förutom den fruktansvärda broccolin då) och är minst sagt intresserad av det vi äter! 

En sak jag ska ta med BVC nästa gång om det inte gått till sig tills dess är ang hans ersättning. Han har börjat mer eller mindre vägra flaskan, detta började för någon vecka sedan och har bara blivit värre och värre.. Vi hade tänkt att han skulle ha ersättning minst 1-2 ggr/dag upp till ett år, men som det verkar just nu kommer vi snart måsta skippa flaskan förutom på nattmålet (som fortfarande går hyfsat iaf om än lite krångel..). Men det är ju ett tag till BVC så tänkte fråga er om ni hjar några tips eller erfarenheter angående detta?

Mer om det som sas av dietisten kommer i ett annat inlägg under en annan kategori :)

/Simone


RSS 2.0