Ella´s kitchen

Måste dela med mig av ett tips i farten! Ella's kitchen har verkligen jättebra produkter, inga konstigheter, bara riktigt bra!
Charlie han älskar dom (det går knappt att få honom att låta bli dom i affären!) och suger mer än gärna ur innehållet!  Finns barnmat steg1, morgonmums och fruktsmoothies. Vi älskar dom helt enkelt!

Charlies favorit macka

Charlies favorit macka just nu är:

Ingridienser:
2st formfranskor
Smör
Tomatpesto (garant)

Hur gör jag?
Gör en dubbelmacka!


Det är salt i peston, men endast i parmesanen (parmesanen är 2% av innehållet så svårt att tro att det gör skada om man äter måttliga mängder)

Välling

Vi har som inte haft en tanke på att börja med välling sedan innan Charlie föddes, han äter ju ersättning. Vi hade tänkt att när han slutar med ersättning får han sluta med flaskan helt enkelt. Vårat beslut sticker nog i vissas ögon då man i Sverige mer eller mindre MÅSTE dricka välling, och har fått bla från BVC (ta mig inte fel, jag älskar vårt BVC!) att vi kanske borde börja med det, för det gör man ju. MEN då han ätit dåligt i rätt långa perioder nu och vid 8mån kontrollen hade han ännu en gång gått ner i vikt, så började vi fundera, vart finns flest kalorier, ersättning eller välling? Jag var till min dietist (som brukar föreläsa om barns mat på BVC) och frågade henne vad hon tyckte samt förklarade dilemmat, samt frågade henne om hon visste vad som hade mest kalorier.

Resultatet vart att Vällingen faktiskt hade mer kalorier, kanske inte många men per 100ml hade den 5-10 kcal än ersättning, och då han dricker (i normala fall) 4 dl om dagen blir det ju i alla fall lite flera och det kan göra skillnad på vår lilla spinkis :) Jag hoppas nu bara att han inte blir mättare på vällingen och äter mindre mat, för då skiter ju hela grejen sig.

Någon som varit med om liknande?

Dilemma

Oj vad jag har funderinga och "problem" just nu känns det som. Men jag måste be om ytterligare tips! Hur gör ni vars barn äter endast plockmat (och välling/ersättning) när ni ska iväg, och inte har tillgång till barnstol osv, han kommer måsta sitta i vagnen när han får lunch och middag. Någon som har något tips?

Han kan äta mackor, det kanske är en lösning?

Barnmat - Nej tack!

Charlie har fått en liten rolig idé för sig sådär, helt plötsligt totalvägrar han ALL min mat, eller ja iaf all barnmat och en sked får man inte stoppa i hans mun, förutom gröten på morgonen som kan gå rätt bra. Det medför alltså att han fårr äta plockmat, endast senaste veckan sådär, men han lassnar ganska fort och får i sig ca hälften av vad han brukar få i sig annars, samt utan extra fett, och det känns sådär, självklart får han ersättning efter varje mål med! MEN när det gäller maten jag äter går det minsan att bli matad och äta, är det för att han märkt att vi inte äter samma? Visst skulle han kunna äta vår mat, men mycket har som för mycket salt i sig, ex kassler, korv osv.
Någon som varit med om samma?
Har ni några tips?

8månader

Länge sedan vi skrev om hur det går för Charlie och maten, men nu ska jag få tummen ur!

En vanlig dag ser ut ungefär såhär:
06.00 210ml ersättning
9-10.00 Havregrynsgröt med fruktpuré (beror lite på när han somnar)
12.00 Lunch en burk mat (6mån strl)
14-15.00 mellanmål ½ burk fruktpuré (4mån strl)
17.00 middag
19.00 kvällsmål

Sedan ser aldrig våra dagr exakt likadana ut, men dethär utgår vi iaf ifrån! Frukosten och lunchen blir mer eller mindre alltid som här, men har det lyckats bli lunch vid 12.30-13.00 så får han en tidig middag istället osv. Som sagt det här utgår vi ifrån, men man kan inte planera minutiöst!

Annars med maten så äter han fortfarande allt, men har haft lite perioder där han totalvägrar äta mat mer eller mindre. Inte alls roligt när han är sådan, men man får helt enkelt testa som vanligt varje måltid men ge han ersättning om han inte får i sig tillräckligt.

En till sak han börjat med är att spotta ut mat, jag vet inte om det är för att han ät mätt eller om det är bara för att han känner för det? För det är ofta i andra halvan av portionen men ger man han mat igen efter så äter han ibland och ibland inte. Och då han har så svårt att gå upp i vikt (alltid haft) vill jag ju att han verkligen ska få i sig allt, för annars dimper han ner eller står stilla.. Någon som har något tips?

(All hemlagad mat Charlie får tillsätter vi även mer fett i än i receptet just för hans dåliga viktuppgång, per portion brukar dom säga 1tsk, vi tar iaf 2-3 tsk om inte mer ibland.)

Fundering ang. plockmat

Charlie verkligen älskar att få äta och plocka själv, som säkert alla barn. Det är jätte härligt om man själv äter borta och han redan ätit så kan han pilla för sig själv och är sysselsatt. Vart man än läser så ska man ge dom stora bitar dom kan hålla i och bita av själv, just för att dom INTE ska sätta i halsen, barn biter av bitar dom kan svälja bara. Detta enligt alla trådar på forum jag läst, verkligen alla säger stora bitar. MEN min kära son har inte riktigt fattat detdär utan ahn kör in så mycket som möjligt i munnen och sätter ALLTID i halsen om han får stora bitar, av allt (han lyckades svälja ett helt broccoli huvud en gång, om än rätt litet men ändå nästan lika stort som hans knytnäve!). Majskrokar går bra, men mest för att dom smälter i munnen. Dvs vi måste massakera allt till små små bitar.. För han kör ändå in flera stycken åt gången..

Så min fundering är, har ni något tips till hur jag kan göra? För det känns lagom drygt att massakera all plockmat!

Banankaka puré

En fruktpuré som jag tycker smaka oerhört gott, ja precis som banankaka!

Ca 8st 4mån burkar

Ingridienser:
3 stora äpplen
2 stora bananer
4 kanelstänger

Hur gör man?

1. Skala och tärna äpplet.
2. Koka mjuk med kanelstängerna och lite vatten.
3. Plocka ut kanelstängerna.
4. Skala bananen och bryt ner den.
5. Mixa.

Vill man ha mer kanelsmak kan man krydda på med malen kanel till äldre barn.

Roligt!

Trots en fruktansväörd svacka och verkligen noll inlägg så nu när jag skrivit bara något har min läsarstatistik slagit läsar rekord idag! Riktigt roligt!

Helt onödigt inlägg egentligen, men det känns verkligen så roligt att jag måste skriva det!

Och för övrigt, ni har inga roliga recept att dela med er av?

Böngryta med couscous

Ca 4-5 6mån burkar

Ingridienser:

1dl couscous
1,5dl olja (jag använder raps)
1 liten gul lök
5st tomater
1st aubergine
3dl bönor (jag använde kidneybönor)
4 pepparkorn
2 kryddpepparkorn

Hur gör jag?
1.
Hacka löken och lägg ner den och oljan i kastrullen och ställ den på en varm platta.
2. Hacka tomaterna och skala samt hacka auberginen, lägg ner dessa i kastrullen, samt lägg i tesilen med kryddorna.
3. Låt puttra tills tomaterna är mosiga.
4. Tillsätt bönorna (som är kokta och klara) och mosa alltsammans med gaffel eller mixa.
5. Tillred couscousen enligt förpackningen och blanda sedan i den.

TIPS!
  • Använd inte bönor på burk till barn under 1 år då lagen allt som oftast innehåller salt. Ta istället torkade bönor som du tillreder enligt förpackningen, dessutom mycket billigare!
  • Grönsakerna i denna måltid går att variera, det enda som bör finnas kvar är tomaterna (bönorna är ju en baljväxt så dom ska självklart med vara kvar), du kan ex ha i paprika.

  • Vill du ej ha vegetariskt? Lägg till köttfärs!

Tips på barnmatstänk!

Vet inte om jag skrivit om det förut, men isf blir det en repris!

När jag lagar barnmat brukar jag utgå från 2 olika saker för att göra det enkelt, samt att jag alltid har en tredje i bakhuvudet. Alltså 1/2+3.

1. Vad har jag hemma?

Denna använder jag allt so moftast, man har ju alltid allting hemma!

Har jag några kolhydrater? Potatis, pasta, ris?
Vilka grönsaker finns? Tomat, broccoli, ärtor, aburgine, lök osv
Vad ska jag ha för kött? Kyckling, nöt, gris?

Jag brukar då ta en kolhydratkälla, en sorts kött och minst 2 sorters grönsaker plus lök.
Tänker du såhär har du troligen alltid mat att göra barnmat av hemma.

2. Vad finns det för saker i barnmatsburkarna?

Tryter fantasin och det känns som om allt blir samma samma helatiden brukar jag göra såhär istället, jag kollar kort och gott vad som står i ingridienslistan på barnmatsbrukarna och gör mer eller mindre samma! Jag köper alltså hem ingridienserna och kör på.

3. Dessa saker måste finnas i: Grönsaker, kolhydrater och kött (ibland bönor istället) och extra FETT.

Detta har jag ALLTID i baktanke just för att allt ska finnas med. Allt som oftast får pojken kött men ibland får jag fnatt och lagar en vegetarisk måltid till han.


Detta utgår jag ifrån och pojken är 8mån.

Bär & Frukt mos

Ca 7st 4mån burkar.

Ingridienser:
3 äpplen
2 små bananer
1dl frysna bär (jag använde en blandning av hallon, blåbär och lite annat)

Hur gör jag?
1. Skala och tärna äpplena.
2. Koka upp äpplena i lite vatten.
3. När äpplena börjat mjukna lägg i bären och låt dem bli mjuka.
4. Skala och bryt i bananen.
5. Mixa/mosa. När det är bär/frukt pure föredrar jag att mixa.

Dålig update..

Förlåt för noll update på senaste tiden.. Men tiden har som inte funnits till. Sista tiden nu som mammaledig och jul och allt så har familjen och julpysslet prioriterats! För den 17onde börjar jag plugga igen, OCH Charlie han hänger på så vi får se då om tiden finnes, men med mer tid vid datorn för skoluppgifter och då man gör ALLT för att skjuta upp så kommer det nog bli bra mycket bättre uppdatering! ;D Men l'ägger iaf upp ett till inlägg idag!

GOD JUL & GOTT YTT ÅR på er alla! (Lite sådär i efterskott!)


RSS 2.0